Parmak Maymun

parmak maymun

Parmak Maymun / Kaynak

Parmak Maymun (Cüce İpek Maymun)

Parmak maymun ya da cüce ipek maymunu Güney Amerika’daki yağmur ormanlarında (Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Peru ve Bolivya) yaşayan küçük bir maymun cinsidir. Dünya’nın en küçük maymunu unvanını elinde bulunduran parmak maymunun ağırlığı 100 gramın biraz üzerindedir.

Parmak maymunlar daha çok 2-9 arasında değişen sayılarda gruplar halinde yaşarlar. Gruba baskın erkek liderlik eder. Gruplar genellikle aile üyelerinde oluşsa da bazı durumlarda 1-2 aile dışı yetişkin maymun da gruba üye olabilir. Grup üyeleri karmaşık bir ses, kimyasal ve işaretler düzeni aracılığı ile iletişim kurarlar.

Parmak maymunların vücutlarının uzunlukları 11.7 -15.2 santimetre arasında değişir, vücutlarından daha uzun olan kuyruklarının uzunlukları ise 17.2 – 22.9 santimetre arasındadır. Ortalama yetişkin bir parmak maymunun ağırlığı 100 gramın biraz üzerindedir. Kürkleri koyu kahverengi, altın rengi, turuncu, gri, beyaz ve siyah tüylerden oluşur.

Kafalarını 180 derece döndürebilen bu tür, sahip olduğu pençe benzeri keskin tırnakları ile ağaçlara rahatlıkla tırmanabilir. Dört ayak haline yürüyen bu maymun türü, dallar arasında 5 metreye kadar olan mesafeleri sıçrayarak aşabilir. Yaşam alanları içinde bulunan ağaçların türüne göre yer seviyesi ile ağaçlarda 20 metre arasındaki yüksekliklerde yaşarlar. Daha çok ağaç reçinesiyle beslenirler, bunun dışında böcekler ve meyveler de beslenmelerinin bir paçasıdır.

ipek maymunu

Cüce İpek Maymunu ( Parmak Maymun)

Parmak maymunların belirli bir çiftleşme dönemi yoktur, yılda bir kez ikiz veya iki ayrı doğumu gerçekleşiştirler. Parmak maymunları genellikle tek eşlidirler.

En ilginç canlılardan olan maymunlar hakkında ilginç bilgiler için ilgili yazımıza göz atın.

Kaynaklar

 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Parmak Maymun | Neden Olur? Nedir Bitkiler Biyografiler

Bir yorum ekleyin.

E-posta adresiniz gösterilmeyecektir.


*


İlginizi Çekebilir!